2010. május 10., hétfő

Angyalos Boldogasszony


A bazilika hatalmas épület egység, a kupolája és az oromzatra helyezett aranyozott Mária szobor távolról is oda vonzza a szemet. Egy nagy tér van előtte, amely alkalmas a körmenetek megrendezésére, vagy egyszerűen sétálni lehet, amit sokan ki is használnak. Szent V. Piusz pápa idejében (1566-1572) kezdték építeni a templomot azzal a céllal, hogy a Porciunculát, valamint szent Ferenc halálának a helyét, a Tranzitus kápolnát megóvják az idő viszontagságaitól. Ez a puritán,
egyszerű bazilika nagyon jól megfelel a célnak. Valószínű, hogy nélküle, már nem állna a Portiuncula. Egyben ez a hatalmas méretű templom, amely 126 méter hosszú és 65 méter széles nagyon alkalmas a zarándokok fogadására, ünnepek megrendezésére. Nagyon sok rendi program is itt zajlik le. A ferences generálisunk gyakori vendége a kolostornak és templomnak, hisz ez a rendünk anya temploma.
A templomot többször is megrongálta a földrengés, de a benne őrzött templomocskának és a többi szent helynek nem esett bántódása.
Amint belépünk a templomba a zarándok szemét a Portiuncula vonzza oda. Templom a templomban. Először azt hittem, hogy az Angyalos Boldogasszony temploma a Portiunculáig tart, de kiderült, hogy egy nagyméretű szentélyben folytatódik. Hétköznapi szentmiséken, a Portiuncula mögötti szentélyben el is férnek a résztevők. Sőt a stallumok üresen tátongnak, hisz azokban ünnepi misék alkalmával akár 150-200 testvér is elfér. Nagyobb ünnepeken vetítik a szertartást, hogy akik a hajóban foglalnak, helyet azok is bekapcsolódhassanak a szentmisébe. Érdekes módon a filmező gépet a régi szószékre szerelték fel. Ugyanis a felolvasást és prédikációt abból a két felolvasóról végzik, amelyek a szentélyből kinyúlnak a hívek felé. Ezeket bronz domborművek díszítik, amelyek szent Ferenc életének egy-egy eseményét ábrázolják. Itt a szentélyben, a miséző oltár mögött is van egy orgona, de a templomban is, oldalt található egy.
A templomban első látásra az a 10 oldalkápolna se tűnik fel, amelyeket nagyon szép, színes freskók díszítenek. Itt állították fel a gyóntatószékeket is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.