2010. június 4., péntek

Visszatérés a templomba


A Portiuncula oltárképén a szent Ferenc kísértését ábrázoló jelenet felett a festő a kísértés legyőzését is megfestette. A sárkunyhó, amely előtt szent Ferenc áll, most már arany kunyhóvá változott. Szent Ferencet két angyal kíséri vissza a Portiunculába, de egyben az Egyházba is. Lába alatt drága kövekkel díszített selyem út látható. Ez is a megtalált helyes utat jelképezi. Egyben jelezheti azt az utat is, amelyet szent Ferenc és követői mutattak meg a missziókban, így sokakat elvezetve az Egyházhoz.
A képen Ferenc arca, egész alakja, a ruhája is ragyogó. A megtalált lelki béke sugárzik le róla. A kezében egy csokor rózsát tart. A vörös rózsák az Isten iránti szeretet szimbólumai, míg a fehérek a tisztaságot jelképezik. Egyben lehetnek az úr Jézus és Mária szimbólumai is.
Miután szent Ferenc megszabadult a kísértésektől a rózsabokor tövis nélkülivé változott. Ezek a híres tövis nélküli rózsák ma is megtekinthetők a rózsák kápolnájának ablakán át, amelyet mi is megcsodáltunk a hosszú sorokban kigyózó látogatókkal együtt.  A rózsa neve sajátosan „Rosa Assisiensis” és a botanikai vizsgálatok szerint egy keleti rózsák kereszteződőséből létrejött önálló fajta, amelyet ha máshol elültetnek tüskés lesz.

1 megjegyzés:

  1. +! Hajnali rózsák, az ébredés rózsái, ahogy olvasom a képet, nagy tisztelettel.

    VálaszTörlés

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.