2010. június 30., szerda

A Tranzitus kápolnája




A Portincula kis templomocskáját megkerülve, mögötte jobb oldalon található az a kis kápolna, amelynek a helyén az a beteg szoba állott, ahol 1226 október 3.-a estéjén meghalt szent Ferenc. Megilletődve álltunk meg e szent hely előtt, ahol szent Ferenc mezítelenül feküdt a földön, miközben a testvérek a Naphimnusz utolsó sorát énekelték:
Áldjon, Uram, nővérünk, a testi halál,
Aki elől élő ember el nem futhat.
Akik halálos bűnben halnak meg, jaj azoknak,
És boldogok, akik magukat megadták
te szent akaratodnak,
Második halál nem fog fájni azoknak.”
Sajnos a kápolna belülről nem látogatható, de a rácsokon be lehet kukucskálni. A falon szent Ferencet és ferences szenteket ábrázoló freskók láthatók, amelyet a XVI században festettek.

Egy ereklyéje is van a kápolnának, szent Ferenc cingulusa (derék kötő, amivel a habitust megkötik). Az ereklyét IX Piusz pápa (1846-1878) ajándékozta a szentélynek.
Említésre méltó az a fehér színű szobor, amelyet Andrea della Robbia készített 1490 körül. Az anyaga égetett cserép. Szent Ferenc ezen a szobron a keresztet és az evangéliumos könyvet tartja a kezében, a két alap, amire az életét helyezte. A művésznek még sok alkotása látható Assisiben, de különös az Alvernán a stigmatizáció kápolnájában.
A kápolnát díszítő külső festmény 1886-ban készült és szent Ferenc halálát és temetését festette meg Domenico Bruschi.
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.