2010. június 16., szerda

A búcsú kihirdetése


A Portiuncula oltárképén már csak egy jelent maradt hátra a búcsú kihirdetése.
Az emelvényen, amelyről szent Ferenc a búcsút kihirdette hét püspök is jelen van. Ezek az umbriai püspökök (Assisi, Perugia, Todi, Spoleto, Nocera, Gubbio és Foligno). A pulpitust arannyal átszőtt szövet borítja, fölötte a baldakin pedig bíbor színű. A szent Ferenc előtt levő szövet perugiai szövetet mintáz, amelyet állati motívumok díszítenek, mégpedig griff madár és páva. A griff, mitologikus madár és Jézus kettős, isteni és emberi természetét jelzi, mely képes a halálból is életre kelni. A páva az örök élet gazdagságát jeleníti meg kiterjesztett farktollainak sokszínű ragyogásával és szépségével.
Szent Ferenc egy kigöngyölt tekercset tart a kezében, amelyen azt írja: „ez az örök élet kapuja.” Ugyanezt a felírást találjuk a Portiuncula bejárata fölött is.
Nagy népsokaság gyűlt össze a kis templomocska köré, hogy meghallgassák szent Ferenc híressé vált szavait: „testvérek én mindannyiatokat a mennyországba akarlak juttatni.” Az emberek a kor öltözetét hordják, minden társadalmi osztály jelen van. Baloldalon egy úr látható, mellette pedig egy katona. Ezek ketten a középkori rendi társadalomban a harcosok rendjét alkották. Rajtuk kívül ott volt a papi rend is, akiket a keretben ábrázolt 12 segítő szent jelenít meg. A harmadik a dolgozók rendje volt. A három rend szerepeltetése fontos üzenetet tartalmaz: ami itt Ferenccel történt az érinti az egész társadalmat, és minden társadalmi osztály számára van mondanivalója.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.