2010. július 14., szerda

Más látnivalók


A szentély bal oldalán ajtó nyílik egy folyosóra, amelyen a templom kriptájába lehet lejutni. Néhányszor volt alkalmam itt misézni. Itt található az ősi ház maradványa, amelyet Assisi városa épített a testvérek számára, és amelyet szent Ferenc le akart rombolni.  Csak akkor hagyta abba a cserepek ledobálását, amikor azt mondták neki, hogy ez nem a testvérek háza, hanem a városé.
A templommal egy épület egységben egy múzeum is található. Egy maketten megnéztük azt, hogy Assisi és környéke miként is nézett ki szent Ferenc idejében. Értékes és régi festményeket, kereszteket, tárgyakat állítottak ki megtekintésre. Megnézhető többek között Sienai szent Bernardin szószéke is.
Az ősi konvent felújított – konzervált része is látogatható, amely sajátos hangulattal fogad és marad meg az emlékezetben.
A múzeumból kijövet, néhány lépés a rózsák kápolnája, ahol lehet látni a tövis nélküli rózsákat. Az kápolna fele vezető folyósón van egy szobor, amely úgy ábrázolja szent Ferencet, hogy rózsákat tart a kezében. Az érdekessége ennek a szobornak, hogy élő, fehér galambok tanyáznak rajta. Nagy turista attrakció, mindenki azt fényképezi, hogy hogyan ül az élő galamb a rózsák között, ahogyan szent Ferenc a karját kinyújtva tartja. Különben a testvérek szoktatták oda, kint a kolostor udvarán láttam, hogy ott nevelik, gondozzák őket.  Nagyon szép a látvány a kolostor kertjéből. Nagyon szépen látszik Assisi, a Subasio hegye és az egész környék.
 

2 megjegyzés:

  1. Akkor az egy nyitott folyosó, ahol az élő fehér galambok a rózsákon tanyáznak. Vagy ablak van rajta. Magam elé gondoltam, mert nem jutok el én Assisibe.
    De mondok egy szépet, ami ennél könnyebb ;-). A tanító atyánknak elmondtam, hogy a templomban megnyomtam Szent Antal lábujjkáját (ez egy nagyon szép fából való alkotás), mondva neki, hogy Szent Antal én vagyok az, akiért annyit imádkoztak magához. A kedves atya megnyugtatott, azt mondta: Ó, szent Antalnak ennyi is elég! ... Azért is írom, hogy a kegyelem újra éledjen.

    VálaszTörlés
  2. Igen, ez egy nyitott folyosó, kerengő, úgy hogy a galambok vígan szállhatnak ki és be.

    VálaszTörlés

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.