2012. november 18., vasárnap

Az eredeti bűn

Az eredeti bűn
Sajnos egyelőre egy gyengébb minőségű képet tudok feltenni. Egyrészt az eredeti eléggé megrongálódott állapotban van. Amikor Assisiben jártam lefényképeztem, de nem eléggé éles a kép, és az interneten sehol nem találtam meg. 
Mindezek ellenére jól kivehető Adám alakja, amint mezítelenségét fügefa levéllel takarja el. Középen látszik a jó és rossz tudásának fája, amire a kísértő, kígyó képében rátekeredett. Mellette Évának csak a lábai látszanak. 
Majd, ha találok jobb képet kicserélem.
Szent Bonaventúra az Isten megismerésének útjai művében írja:
Isten megismerésének fokai, útja „természetüknél fogva a lelkünkbe vannak ültetve. A bűntől eltorzultak ugyan, de a kegyelemben megújultak.”
„Ő azonban az igazi világosságtól a mulandó javakhoz fordult, és így önnön vétke által rokkant meg, az emberiség pedig az eredeti bűn következtében, amely kétszeresen fertőzte meg az emberi természetet: a lelket tudatlansággal, [ignorabat autem] a testet pedig rendetlen kívánsággal. Így most az ember vakon és rokkantan ül a sötétben, s képtelen addig meglátni a mennyei világosságot, míg a kegyelem és az igazság a rendetlen kívánságok ellen, a tudás és a bölcsesség a tudatlanság ellen segítségére nem siet.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.