2011. március 30., szerda

A pápa előtt 17. kép

 Szent Ferenc III Honorius pápa előtt prédikál
 
"Szava ugyanis olyan volt, mint a lángzó tűz,átjárta a szív belsejét, mindenkinek lelkét csodálkozással töltötte el, mert nem az emberi találékonyság sziporkázását fitogtatta, hanem az isteni kinyilatkoztatás ihletét éreztette.
Egy ízben, midőn a pápa és a bíborosok előtt akart prédikálni, az osztiai bíboros rábeszélésére gondosan elkészített beszédét betanulva megállott előttük, hogy előterjessze épületes mondanivalóját. Azonban mindent úgy elfelejtett, hogy végkép egy szót sem tudott mondani. Ám igazi alázatosságában őszintén megvallotta ezt és a Szentlélek kegyelmét kérve legott hathatós szavak áradtak belőle és hatalmas erővel fordította bűnbánatra amaz előkelő férfiak lelkét. Ezzel egyszerre nyilvánvalóvá lett, hogy nem is ő, hanem az Úr Lelke szólott általa."    LM 12,7

A festmény három dimenziós kocka. A kép szereplői gazdagon díszített, gótikus épület boltívei alatt láthatók. A festő háromszor, hármas szimmetrikusan elrendezett csoportba osztotta őket. A szent Ferenc előtt ülő testvér megtöri a monoton ismétlést. Giotto nagyon változatos, és egymástól különböző kifejezéseket "varázsolt" a hallgatók arcára. Kifejező például a pápa feszült figyelme. Mások csodálkoznak, vagy elgondolkodnak szent Ferenc keresetlen szavain. Az elemek közül kiemelkedik a pápa lába alatt levő emelvény, amelyet a festő nagyon gondosan kidolgozott, apró mintákkal díszített.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Mihály atya! Májusban egy csoporttal Assisibe utazom, ahol még sosem jártam és szeretnék többet megtudni a Szt. Ferenc Bazilika Giotto freskóiról amelyek Szent Ferenc életéből vett jelentek. Úgy tudom 28 ilyen kép van. Látom, hogy Mihály atya a honlapjára feltett már egy két képet, s annak leírását. Hogyan lehetne a többi kép leírását megtudni, megtekinteni? Szabad-e? Lehet-e Mihály atyával (nem a nyilvánosság előtt) levelet, e-mailt váltani evvel kapcsolatban?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a bejegyzést. Giottónak a szent Ferencről szóló sorozata valóban 28 képből áll. Ami itt látható a 17. kép. Februártól írogatok ezekről a festményekről.Itt a blogon ezek visszakeresve megtalálhatók. A többi is folyamatosan következik, ahogy az időm engedi. Természetesen e-mailban is meg lehet engem keresni bojtemihaly/kukac/gmail.com címen.

    VálaszTörlés
  3. Giotto - 1290 táján járt Assisibe, ezután eljutott Rómába is. Miután a pápa úr mintát kért műveiből, ő az ecsetét a piros festékbe mártva egy teljesen arányos kört rajzolt, azt mondva a követnek, hogy ezt érteni fogják. A pápa úr megértette tehetségét.
    Giotto emberábrázolása nem az anatómiai tökéletes ábrázolás. Szimbólumvilágában a párhuzamosan ábrázolt emberalakkal fejezi ki mondanivalója lényegét.
    Már Giotto művei is tetszenek. Köszönöm sz. Ezt a képet értettem meg jobban.

    VálaszTörlés

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.