2012. december 10., hétfő

Szenvedés

A felső bazilika bejáratáról jobbra fordulva, folytatódik a szent Ferenc életével kapcsolatos sorozat. Sajnos az egész ablakfülke felső mozaik részlete nagyon megrongálódott állapotban van. Nem is találtam sehol felvételt, így újra a saját sebtében készült fényképemre kell hagyatkoznom.
Az ablaktól balra felül és alul is csak néhány színes folt maradt meg. A felső freskón valamikor Jézus megkeresztelkedése volt látható, alul pedig Mária a sírnál.
Jobbra legfelül a 12 éves Jézus a templomban a tudós papok társaságában. Az alatta lévő freskó maradt meg a legjobb állapotban, viszonylag felismerhető, hogy a keresztről levett Jézus megsiratását ábrázolja. Sajnos egy kissé életlen a kép, így nehéz megkülönböztetni, a rajta szereplő személyeket.
A szent Ferenc életével kapcsolatban innen kezdődik a szenvedésének az ábrázolása. Jézus megsiratása alatt pl. Giotto azt a jelenetet festette meg, ahogyan szent Ferenc megkapta a stigmákat. Így nyilvánvaló, hogy a párhuzam, vagy "megfeleltetés" Jézus és szent Ferenc szenvedése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.