2012. december 11., kedd

Jézus megsiratása

Mégiscsak rátaláltam a Jézus siratása című freskóra a neten. Így jobban szemügyre vehettem Giottónak ezt az alkotását.
Mozgalmas és élénk színvilágú képről van szó.
Jézus holtteste körül közvetlenül ott látjuk Arimateai Józsefet, aki felajánlotta az üres sírt. Mellette a bánatosan gyászoló Szűzanya és szent János apostol. Az arcvonásaikat részletesen kidolgozta a művész. Jézus lábánál Mária Magdolna térdel, akit a hosszú, kibontott hajáról ismerhetünk fel. Távolabb a háttérben talán két apostol lehet.
Jellegzetes, hogy Giotto fantáziája olyan részletekre is kiterjed, hogy megfestett két nőt, akik egy szikla mögé húzódva megrendülve a történtekről beszélgetnek.
A fiatal Giottót, Cimabuval ellentétben foglalkoztatják a megfestett személyek gesztusai, arckifejezései, tekintetűk, ezekkel mintegy kommentárt fűzve a megfestett eseményhez.
Mindez azt mutatja, hogy ismerte az antik festészetet. Azonban az alakok, ruhák, színeken túlmenően őt már az arckifejezések és gesztusok megmintázása is foglalkoztatta, hogy minél kifejezőbbé tegye az alkotását.
Egyben több szintes ez az alkotás is. Felül ugyanis az angyalok világát jelenti meg, ahogyan jelen vannak ezen a szomorú eseményen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.