2010. február 28., vasárnap

A szülő ház


Úton szent Ferenc szülőháza felé 
Assisi szűk utcáin kanyarogtunk, szent Ferenc szülőháza irányába, amikor Leó testvér, a vezetőnk, megálljt parancsolt egy kis szürke kápolnácska előtt. A legenda úgy tartja, hogy ezen a helyen született szent Ferenc egy istállóban. Az édesanyja, Pica asszony, addig nem tudta megszülni Ferencet, amíg egy koldus nem figyelmeztette, hogy menjen le az istállóba, ott majd biztosan megszületik a várt gyerek. Valóban így is történt. Az édesanya hallgatott a koldusra és megszülte a kis Franciácskát, Francescot, aki a keresztségben a János nevet kapta. Celanói Tamás, a szent Ferencről irt életrajzában olvassuk. „A János név hivatására vonatkozott, melyre később vállalkozott, a Ferenc név pedig hírének terjedésére, mely teljes Istenhez térése után mindenüvé hihetetlen gyorsasággal eljutott. Ezért az összes ünnepek között Keresztelő Szent Jánosét tartotta legnagyobbnak, mivelhogy nevének méltósága bizonyos misztikus erő bélyegét nyomta életére.” 2 Cel.3. A latin közmondás jut eszembe: „nomen est omen”, a név az ember. Akár elgondolkodhatunk saját nevünkön, önazonosság tudatunkon, hivatástudatunkon is.
A legendában említett koldus a keresztelőn is megjelent, majd ami után így köszönt, hogy pace et bene – békesség és jóság eltűnt. Nyilván a hagyomány úgy tartja, hogy egy angyal jelent meg, koldus alakjában. A jámbor legenda mély tartalmat hordoz, mert már az első pillanattól keresi a párhuzamot szent Ferenc és Jézus élete között, ezért az istállóban születés története. A kápolnában rózsafüzért imádkozott egy csoport. Mi is bekapcsolódtunk egy tized erejéig, majd tovább mentünk.
Szent Ferenc szülő háza
Assisi szent Ferenc 1181-ben, vagy 1182-ben született. A szülő házát 1615-ben templommá alakitották át és az Új templom (Chiesa Nova) nevet adták neki, amelyet szent Ferenc megtérésére szenteltek (San Francesco Converso)
A helyet a rendünk egy kis közössége 
gondozza. Amint belépünk a templomba, balra a falban egy kis mélyedés látszik. Valójában egy sötét lyuk. Ide zárta be Pietro Bernardone a fiát, hogy „észre térítse” Állítólag az oltár azon a helyen áll, ahol szent Ferenc szobája volt.
A templomból egy oldalajtón kilépve, látható a ház egy régi, eredeti ajtaja. Lépcsökön lekanyargunk az alagsorba. Itt állott a posztókerekedő festő műhelye. Most kápolnává alakították át. A Zefireli filmből ismerős szent Ferenc képet helyeztek ki.
Szeretem ezt a kis csendes kápolnát. Turista idényben nagyon zsúfolt Assisi. Évek múlva ide többször visszatértem, és csendben elüldögélve a gondolataim előre-hátra szaladgáltak az időben. Itt nem nehéz bele élnem magam szent Ferenc korába.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.