2010. február 27., szombat

Assisi

Életemben először esti fényben láttam meg Assisit. A tapasztalat élménye ma is elevenen él bennem. A Szent Ferenc bazilika csodálatos fényben úszott. A „hegyre épült” város szélén haladtunk. Ebben a késő esti órában legtöbben már aludtak, de nekem a sötétben is élőnek, világítónak tűntek szent Ferenc nyomai. A fő útról az Angyalos Boldogasszony kolostora felé kanyarodtunk. Egy hétig itt lesz a szállásunk a rendünk anya kolostorában. Bennem egy kérdés motoszkál, amire szent Ferenc már megadta a választ: „mi a tökéletes boldogság?”
Az mindenképp boldogság, hogy Isten megadta a kegyelmet, hogy ezeken a helyeken járhattam. Most a kedves hallgatókat is arra hívom, hogy kísérjenek el lélekben erre a zarándokútra.
Annak ellenére, hogy későn érkeztünk, a ferences testvéreink nagy szeretettel, vacsorával vártak, „mint otthon.” Megkaptuk a szobáinkat. Egyszerű, szerény cellácskák, régi ajtókkal, kilincs nélkül. Csak kulccsal lehet nyitni-zárni. A berendezés is egyszerű, de minden szükséges megvan benne. A megérkezés izgalmával aludtam el, tele a következő napok várakozásával.

Reggel az első utunk a Porciunkulához vezetett. Templom a templomban. Szerénysége sok mindenről mesél. A kis templomocska bejárata felett ez olvasható latinul: Heac est porta vitae aeterne”, ez az örök élet kapuja. A templom valóban az örök élet bejárata, még inkább ez a templomocska, hisz hány lelket menthetett az itt elnyert teljes búcsú a történelem folyamán. A mennyország darabkája a földön, az Istennel való találkozás helye. Szent Ferenc érezte, hogy minden tőle telhetőt meg kell tennie az Egyházért. Kezdetben ez fizikai tevékenység volt, a Porciunkula kijavítása, majd lelki építkezés lett.
A templomról, magáról a helyről majd később bővebben mesélek. Most Assisi fele indulunk. Viszonylag új városrészen haladunk át, ami az Angyalos Boldogasszony köré épült. Szent Ferenc idejében itt még mező volt, és romos állapotban árválkodott a Porciunkula. Az jut eszembe, hogy a hit városokat is képes építeni, embereket hoz össze, még földi értelemben is. Azt mondhatnám, hogy mintegy mellékterméke ez a hitnek. Előttünk szépen látszik a szent Ferenc bazilika. A történelmi város bejáratánál a tábla azt hirdeti, hogy Assisi, Betlehem testvérvárosa (Asisi gemelata con Betlehen)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.