2010. március 3., szerda

Szent Rufin - kivülről

Szent Rufin székesegyház

Szent Ferenc szülőházához képest jó magasra kanyargóztunk, ahhoz, hogy a szent Rufinhoz érjünk. Itt keresztelték meg szent Ferencet, szent Klárát, Cattani Pétert és Ferenc sok más követőjét is. Ez volt a kor plébánia temploma. Jól esett kifújnunk magunkat a templom előtti téren, amely egy terjedelmes terasz. A rómaiak idejében képezhették ki. Impozáns székesegyház, gyönyörű homlokzattal. Már az ötödik században állt itt templom, szent Rufin vértanú ereklyéivel, amit többször is átépítettek (XI-XII sz.) A templom irányában nézve, balra egy épületsor áll. Egy kis márványtábla hirdeti, hogy ezen a helyen állott szent Klára szülő háza. Annyira gazdag volt az Ofreduccio család, hogy a város fizetett azért, hogy ne építsenek magasabb házat a templomnál. Itt élt szent Klára a szüleivel 18 éves koráig, amikor az egyszerű nép, felkelése miatt (minores), amelyben még megtérése előtt az ifjú Ferenc is részt vett, Perugiába kellett menekülniük.
Mivel az előbb már említettem Cattani Pétert, elmondom róla hogy jogtudós-, káptalani ügyész-, az assisi Szent Rufin székesegyház kanonokja volt (de nem volt pap). Szent Ferenc ifjúkori barátja, majd társa az Istennek szentelt életben. 1219-ben együtt mentek a Szentföldre. Miután visszatértek ő lett a rend általános helyettese (vikárius generálissá). Szent Ferenc megkülönböztetett tisztelettel övezte s Péter úrnak szólította. 1221. márc. 10-én halt meg. A porciunkulában temették el. Sírjánál sok csoda történt, mire a nép, tömegesen kereste fel sírját s ezzel zavarta a testvérek életét. Szent Ferenc – hivatkozva arra, hogy Péter életében mindig engedelmeskedett, felszólította, hogy hagyja abba a csodatevést. S ettől kezdve a csodák valóban abbamaradtak.
Kívülről szemlélve a Szent Rufint, a homlokzat középső részén található nagyobb rozetta óhatatlanul oda vonzza a szemet. Oldalt még kettő egészíti ki, összesen tehát három rozetta díszíti a homlokzatot. Assisiben és környékén több ilyent is láttunk később. A torony sem elhanyagolható látvány, amelyben a harangot találhatók. Érdekes módon több, kettős ablak fut körbe jóval a toronyóra fölött.
Meglehetősen hideg szél kezdett fújni, így most már tényleg befele igyekszünk, hogy belülről is láthassuk azt a helyet, ahol Szent Ferenc, szent Klára, és első társaik részesültek a keresztség szentségében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.