2010. március 8., hétfő

San Damiano kivülről


A templom előtti téren gyülekezve, feltűnt, hogy nagyon sokan jönnek, mennek a templom körül. Épp egy csapat keleti arcvonású nővér csapat vonult el.
A templom homlokzatán egy rózsa ablak (roseta) látható. Ettől egy kicsit fennebb, balra van egy ajtó, amihez nem vezet lépcső. Eléggé feltűnő első látásra. Hamar kiderült, hogy amikor Szent Klára és nővér társai laktak a kolostorban (1212-1253 között) ez volt a háló szoba (dormitorium) ajtaja. Eredetileg a monostor főkapuja volt, és biztonsági okokból helyezték ilyen magasra. Assisiben még láttunk ilyen magasra helyezett bejáratot. Láncoktól tartott falépcsőn lehetett ide felmenni. 1253-ban, amikor szent Klára nővére, Ágnes meghalt, annyi ember állt ezen a falépcsőn, hogy az leszakadt. Szerencsére áldozat nem volt.

 
Egy hagyomány szerint Klára itt az ajtóban állt a kezében az Oltáriszentséggel 1240 szeptemberében, amikor a szaracénok Assisi ellen támadtak, de itt meghátráltak. Franciska nővér vallomása szerint, aki a szenté avatáskor tanúskodott, igazából valahol bennebb tartózkodhatott szent Klára. Tény, hogy a nővéreknek nem esett bántódása a támadás alkalmával.
Miután felidéztük a múltnak ezeket a szép történéseit elindultunk, hogy belülről is nézzük meg a templomot. A délutáni napsütésben jól esett a templom előtti oszlopcsarnok árnyéka, és hűvössége. Ez valamikor a 17. században utólag épült a templomhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.