2010. október 4., hétfő

Jézus születése

Jobb oldali kereszthajó
Képi tematikája az egyéb kisebb díszítéseket nem számítva két jelentős ciklust tartalmaz. 1. Jézus gyermekségégének képsorozata. 2. Szt. Ferenc életének képei. A képek különböző mesterektől és különböző időkből származnak, mégis, azt mondhatjuk szerves egységet alkotnak
A Szt. Miklós kápolna mestere:
Jézus gyermeksége ciklus 1313 körül.
I-II.: Angyali üdvözlet
Giotto műhelye:
Jézus gyermeksége ciklus 1313 körül.
III. Mária látogatása Erzsébetnél
IV. Jézus születése
V. A bölcsek imádása
VI. Jézus bemutatása a templomban
VII. Menekülés Egyiptomba
VIII. A betlehemi gyermekgyilkosság
IX. A gyermek Jézus a templomban a vénekkel beszélget
X. Hazatérés Názáretbe

A művészettörténetében először a Születés jelenet igazi házi állatokat ábrázol, amint azok a Betlehemi Kisdedre lehelnek. Ugyancsak ezen a képen azt látjuk, hogy a pásztorok az angyallal beszélgetnek. A pásztorok azonban szegény emberek voltak, és jó tudnunk, hogy ez előtt az alacsonyabb rétegeket nem ábrázolták a művészetben. Íme, hogy ezek szerint a szegény emberhez is szólhat az angyal, ő pedig beszélgethet vele. Figyeljük meg, hogy a jászol valójában koporsó alakú. Jézus születésével elkezdődött az ő megváltói műve, ami kereszthalálával teljesedett be. Karácsony és Húsvét összetartozik.

1 megjegyzés:

  1. Jézus születésével kapcsolatban tudnék ajánlani egy gyerekeknek szóló mesekönyvet, amely különböző történetek mellett karácsonyi énekeket is tartalmaz Mezey Katalin és Oláh János fordításában és válogatásában.
    http://konyv-konyvek.hu/kedvenc_karacsonyi_konyvem_mesek_es_enekek

    VálaszTörlés

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.