2010. március 16., kedd

Szent Klára oratóriuma


A szent Klára kis kertjéből visszaérkezve, a lépcsőn felfele haladva, a beteg nővérek kápolnájába jutottunk. Szent Klára kedven imádkozó helye, de ugyanakkor betegsége miatt is gyakran tartózkodott itt. Mivel az oratórium közvetlenül a templom szentélye felett van nagyon ötletes módon egy lyukat fúrtak a padlóba, és innen lehetett követni a templomban folyó szentmisét. Nagyon szép az a kis fülke, pasztoforium, amelyben az Oltáriszentséget őrizték egy elefántcsont dobozban. Itt imádkozott szent Klára, amikor 1241-ben a szaracénok megtámadták a kolostort. Amikor az Úr Jézus oltalmába ajánlotta önmagát és a rábízott nővéreket hangot hallottak: „én megvédelek, mindig is megvédtelek.” Képen látható a monstrancia, amit szent Klára a kezében tartott, és a szaracénok nagy fényességet láttak, aminek hatására megtorpantak és elvonultak. Ennek emlékére Assisiben azóta is június 22 fogadalmi nap. 
A kis kápolnát a XIV századból származó festmények díszítik, amelyek korabeli jeleneteket elevenítenek meg. Például szent Klára és nővér társai imádkoznak a pasztofórium előtt, amelybe a kis Jézus képét festették meg. A diadalíven a négy evangélista képe látható, az oltár mögött középen a Szűzanya a kis Jézussal, kétfelől pedig szent Ferenc és szent Klára.
Az oltárral szembe állva jobb felől egy falba épített, fa szekrény látható. Gondolom itt tarthatták azt a néhány ereklyét, amiről Barsi Balázs atyánál olvastam, de mi csak fényképen láttuk. Ezek: egy csengő, amely a nővéreket zsolozsmára hívta, egy kis alabástrom monstrancia, doboz az oltáriszentség őrzésére, valamint szent Klára kézzel irt breviáriuma, amelyet ő és a nővérek használtak a zsolozsmánál. Egy hagyomány szerint, amely nem régibb a XVII századnál maga Leó testvér másolta ezt a breviáriumot, ami kevésbé tűnik valószínűnek. Ugyanis Leó testvérnek nagyon szép kézírása volt, ez inkább egy hivatalos másoló írásának tűnik. Azonban mit sem vesz el az ereklye értékéből, mert ezt valóban szent Klára és nővér társai használták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.