2010. december 1., szerda

Mise szent Ferenc sírjánál

Amikor először látogattunk Assisibe megadatott a kegyelem, hogy szent misét mutathattunk be szent Ferenc sírjánál.  Előtte való nap felhívtuk telefonon a konventuális testvéreket és megkértük, hogy programozzanak bennünket másnapra.
Megihletődve közeledtünk az oltárhoz, amely közvetlenül a sír előtt van. Amikor megérkeztünk még folyt az előttünk beprogramozott olasz nyelvű mise. Utána következtünk mi. A mi magyar nyelvű misénket rajtunk kívül senki nem értette. Csodálkozott is a minorita testvér. Nem emlékezett arra, hogy mostanában  miséztek volna magyarul itt a kriptába. Most megtörtént, és a hívek is ott voltak a szívünkben, akikért imádkozni tartozunk. A misében szent Ferenc regulájából is felolvastunk egy kis részt, hogy ő vezessen bennünket Krisztus felé. Mise után még elidőztünk egy keveset a sír körül. Körbe jártuk és felidéztük szent Ferenc első követőinek is az emlékét, akik itt körülötte nyugszanak.
Valószínűleg szent Ferenc az első olyan szent, akinek ismerjük barátait, akik közül négy a kriptájának sarkainál van eltemetve. Az egyik forrás Ferenc minden társát jellemzi egy-egy mondattal. Lehet, hogy magától Ferenctől származnak ezek a mondatok. Masseo: a jóképű és ékesszólásban járatos nemes, telve természetes jóérzéssel. Rufino: a félénk és imádságos nemes, Szt. Klára unokatestvére.
Leo: Ferenc gyóntatója és titkára, aki az udvarias Angeloval, aki szintén nemes lovag volt, ápolta Ferencet utolsó napjaiban.
Nagyon érdekes, hogy követői a barátai voltak megtérése előtt és után is.

1 megjegyzés:

  1. Városunkban van ferences templom, és szeretem, hogy van egy Szent Miklós, és egy Szt György nevű templom is. Szent Ferenc életében is említve vannak hasonló nevű templomok. ... Ez olyan kimondhatatlan, mintha itt járna. :)

    VálaszTörlés

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.