2012. november 23., péntek

Az áldás

Az áldás és kezek a visszaköszönő motívum a három, egymásfölé festett képnek:
az első emberpár kiűzése a paradicsomból, Izsák áldása, Regula jóváhagyása.
A legfelső képen a paradicsomból való kiűzésnél a kezek, a gesztusok kifele mutatnak. Az első emberpár elveszítette Isten áldását, így kifele tartanak, nincs kapcsolat.
Jákob áldásban szeretne részesülni, még ha csalással is. A keze összeér az apja kezével. Izsákot segítő kezek tartják, hogy elláthassa atyai szerepét.
A regula jóváhagyásánál a háttérben levő ferences testvérek kérően nyújtják a kezűket a pápa fele. A regulát egyik felőröl szent Ferenc tartja a kezében, hisz ő terjesztette elő. A másik részről a pápa adja át Ferencnek, jobbjával pedig megáldja őt és követőit. Szent Ferenc és rendje részsült Isten áldásában, valamint az egyház jóváhagyásában, betartva azokat a lépéseket, amelyeket az Egyház irt elő. Szent Ferenc a  felkínált, járható utat választotta, nem keresett kerülőket, kibúvókat. A regula, amely így kezdődik: "élni az evangéliumot" az összekötő kapocs az Egyházzal és Istennel. A ferencesek, a pápa, a bíborosok, az Egyház közösségét jelenítik meg: "ahol ketten, vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.