2011. április 6., szerda

Szent Ferenc Sirjának Restaurálása

Ez év február 25-étől időszerű felújítási munkálatok miatt zárva tartották Assisi Szent Ferenc sírját a bazilika altemplomában található kriptában. A Szent Kolostor atyái örömmel adják hírül, hogy a most először végzett felújítási munkák után, április 9-étől a hívek újból imádkozhatnak Assisi nagy szentjének síremlékénél. A felújításról szombaton délelőtt sajtóértekezletet tartanak a Szent Kolostorban. A 11 órakor kezdődő sajtókonferenciát Enzo Fortunato ferences atya vezeti. A restaurálási munkálatokat Marco Tasca, minorita legfőbb elöljáró, Sergio Fusetti mester, a Szent Ferenc bazilika főrestaurátora és Giuseppe Piemontese atya, a Szent Kolostor kusztosa mutatja be. Video-összeköttetésben jelen lesz az új olasz Kulturális Miniszter, Giancarlo Galan, akik előző nap, április 8-án délután személyesen is látogatást tesz Assisiben.
Szombaton déli tizenkét órakor a sajtó képviselői megtekinthetik Szent Ferenc temetkezési helyének felújítását, majd szeretetlakomán vesznek részt.

Este 7 órakor ünnepi szertartás lesz Angelo Bagasco bíboros, az Olasz Püspöki Konferencia elnöke vezetésével. A körmeneten és a vesperáson jelen lesznek a ferences rend ágainak képviselői.

Assisi Szent Ferenc földi maradványai az Alsó Bazilika főoltára alatti kriptában nyugszanak. Szent Ferenc 1226. október 3-án hunyt el, holttestét kezdetben egy kis kápolnában őrizték rendtársai. Négy évvel később helyezték el urnáját az Alsó Bazilika főoltára alá. Sírja évszázadokon keresztül rejtettségben volt, VII. Piusz pápa utasítása nyomán 1918-ban eltávolították a sziklatömböt, amely a földi maradványait tartalmazó urnát körülvette.

A jelenlegi kriptát 1932-ben építették meg neoklasszikus stílusban. 1978-ban VI. Pál pápa rendeletére az egykori fémurnát plexiglas urnára cserélték és gondoskodtak arról is, hogy Assisi Szentjének ereklyéit biztonságosan őrizzék meg. Ezt az urnát visszatették az eredeti kőurnába, amelyben attól kezdve volt, hogy a „halál-nővér” ölelő karjaiban visszatért az atyai házba.

Assisi Szent Ferenc kriptáját ősi szokás szerint olajlámpással világítják meg. Az olajat minden évben más olasz tartomány ajándékozza a bazilikának, amelyet megkapó szertartás keretében adnak át a polgári és egyházi közméltóságok a bazilika ferences atyáinak.

(ik) A vatikáni rádió honlapjáról: http://www.oecumene.radiovaticana.org/UNG/articolo.asp?c=475983

Olasz: http://www.sanfrancescopatronoditalia.it/9090_Riapertura_al_culto_della_Tomba_di_San_Francesco_dopo_i_lavori_di_restauro___DIRETTA_WEB.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.