2011. április 14., csütörtök

Két álom 21. kép

Ágoston testvérnek és assisi püspökének az álma


"Egy szent és igaz férfiú, Ágoston testvér, aki akkor szintén halálán volt és beszélőképességét már régen elvesztette, környezetének hallatára így kiáltott fel:
- Várj meg, atyám, várj meg, én is veled megyek!
A testvérek kérdésére és nagy csodálatára meg is mondta, hogy kihez beszél ilyen bátran:
- Nem látjátok Ferenc atyánkat, aki az égbe megy?
Ezután nemes lelke legott megvált porhüvelyétől és követte a legszentebb atyát.
Boldog Ferenc halála éjjelén megjelent az assisibeli püspöknek is, aki az idő tájt a garganói hegy Szent Mihály-kápolnájához zarándokolt, s ezt mondotta:
- Íme, elhagyom a világot és az égbe megyek.
Reggel a püspök mindjárt felkelés után el mondotta, mit látott és Assisibe visszatérve kérdezősködése után bizonyosra vette, hogy a boldog atya éppen abban az órában költözött el e világból, amelyben az látomásában értésére jutott.
Különben a szent férfiú halálának idején a fényt kedvelő és az est sötétjétől félő pacsirták, pedig már erősen alkonyodott az idő, nagy sokaságban szállottak a háztetőre. Ott szokatlan örvendezéssel hosszan forgolódtak és így szolgáltatták kétségtelen bizonyítékát a Szent dicsőségének, aki őket az Isten dicséretére szokta volt hívogatni . . ."  LM 14,6

Részben Giotto műve, részben pedig a tanítványok festették. A két jelenetet egy képre festették. Egyik része eléggé megrongálódott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.