2010. április 29., csütörtök

A kápolna és a kolostor


Egy szűk, boltíves kapun léptünk be a négyszögű udvarra, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a völgyre. Nem nagy az egész, de épp elég ahhoz, hogy innen induljanak kisebb nagyobb csoportok a kolostor és a környék meglátogatására. Bennünket is itt fogadott az egyik itt lakó ferences testvér. Legelőször kaputól jobbra található kápolnát látogattuk meg. Az ősi kápolnát annyira kibővítették, hogy naponta itt van a szentmise és a zsolozsma, amelybe a zarándokok is bekapcsolódhatnak. A bejárattal szemben, a falon a Szent Szüzet ábrázoló freskó látható. Jobbra egy lépcsőn jutottunk le szent Ferenc barlangjába.
Maga a kolostor több részben épült és hosszú fejlődés eredményeként nyerte el mai formáját. Az első kis remeteséget a XIV században építették. A nagyobb arányú építkezés Szienai szent Bernardinnak köszönhető (XV század). Az általa épített rész bejárata fölött kőbe vésve látható, az általa terjesztett Jézus monogram, az IHS. Természetesen minden korszak hozzáépítette, alakította a kolostort, az igényeknek megfelelően, de mindig megőrizték a helynek a szellemét és a szegénységet. Jellegzetes az ebédlő, amely egyik oldala a sziklafal. Érdekes módon képezték ki az ülőhelyeket, úgy hogy bele véstek a sziklafalba, hogy kényelmesebben lehessen ülni. A testvériség jeleként a közösség nem csak megmutatta az ebédlőt, hanem süteménnyel és gyümölccsel kínáltak meg.
Elmesélték, hogy néhány napra, hosszabb időre is fogadnak olyan személyeket, vagy kisebb csoportokat, akik arra vágynak, hogy a világ zajától egy időre elvonuljanak. A költségek térítése önkéntes adomány, mindenkinek a lehetőségéhez mérten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.