2010. augusztus 1., vasárnap

Kápolnák az alsó templomban


Egyik csoportos látogatásunk alkalmával, amikor a provinciából többen is részt vettünk egy zarándoklaton a szent Ferenc bazilikát egy román minorita testvér mutatta be. Amikor bejelentkeztünk, hogy Romániából vagyunk rögtön kerestek is egy moldvai konventuálist testvért. A bazilikában élő nagyszámú közösség a világ minden tájáról verődik össze, kifejezetten ilyen szándékkal, hogy legyen idegenvezető az ide látogató csoportok számára. Miután a testvérek 2-3 évet eltöltenek ebben a nemzetközi konventben hazatérnek a provinciájukba.
A román nyelvű minorita testvér részéről nagy volt a meglepetés, amikor a szent Antal mellékkápolna bemutatásakor kiderült, hogy mi erdélyi ferencesek vagyunk.

A szent Ferenc bazilika altemplomának mellék-kápolnái:
·  Alexandria Szent Katalin-kápolna: A Szent Katalin életét ábrázoló nyolc freskót Andreas bolognai festő (valószínűleg Andrea de Bartoli) készítette 13681369-ben. A szenteket Pace di Bartolo d'Assisi festette 1344–1368 között.
·  Szent Sebestyén-kápolna: Az oltárképek a 17. században készültek (Sermei és Martelli művei).
·  Tours-i Szent Márton-kápolna: A freskók Szent Márton életéből vett jeleneteket ábrázolnak. Simone Martini festette, 1317 előtt.
·  Alcantarai Szent Péter-kápolna.
·  Toulouse-i Szent Lajos- illetve Szent István-kápolna, 16. századbeli képekkel
·  Páduai Szent Antal-kápolna, 17. századbeli képekkel
·  Szent Mária Magdolna-kápolna, Giotto freskóival.
·  Bari Szent Miklós-kápolna


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.