2011. július 16., szombat

Speco di Narni

 A remeteséget azért kerestük fel, mert egy magyar ferences testvérünk néhány hónapra ide vonult vissza, hogy tapasztalatot szerezzen arról, hogy az olasz testvéreink hogyan élik meg szent Ferenc egyik ideálját, a remete életet. Nem volt könnyű megtalálnunk, ezt a tengerszint felett 560 méterre fekvő kolostort. Folyamatosan emelkedő és nagyon kanyargós úton haladtunk. Némi érdeklődés után megtaláltuk a helyes irányt. A táj egyre jobban kinyílt alattunk. Egyre lenyűgözőbb volt a kilátás. Hát még amikor megérkeztünk. Jó volt találkozni, itt a messzi távolban a régi ismerősünkkel, aki már jól ismerte a kolostort és a környéket, ahol elmondása szerint már sokat barangolt.
Tudomásunk szerint Szent Ferenc 1213-ban járhatott itt először, néhány társa kíséretében, miközben az imádságra alkalmas helyet keresett. Akkor a bencések tulajdonában volt egy kis kápolna, amely szent Szilveszter tiszteletére épült. Szent Ferencnek nagyon megtetszett a hely, ahová később is szívesen visszatért.
Két csoda kötődik a helyhez. Egyik a víz borrá változtatása.
"A víz is borrá változott Szent Ferenc  kezén, midőn egyszer a Speco di San Urbanó-i remeteségben súlyosan megbetegedett. A bor megízlelésére olyan gyorsan visszanyerte egészségét, hogy mindenki csodának hitte, aminthogy csakugyan az is volt. Ó, valóban szent ember, akinek a teremtmények is engedelmeskednek, s kinek szavára az elemek is átalakulnak." 1 Cel 61
A másik, amikor egy angyal jelent meg neki, és hegedűn egy csodálatos dalt játszott el, hogy felvidítsa a szomorkodó Ferencet. Mi is megtekintettük a kápolnát, amely ennek az emlékét őrzi. Előtte egy kiemelkedő kő tömb található. A hagyomány szerint ezen állott az angyal, miközben a hegedűn játszott.
A XV. században a rend megújulása idején, Sienai szent Bernardin is szívesen tartózkodott ebben a remeteségben. Több mint bizonyos, hogy az olasz testvérek ehhez a hagyományhoz akarnak visszanyúlni azzal, hogy egy rövidke szünet után újra indult itt a kolostori élet. A hirdetésük szerint, szívesen fogadnak visszavonulásra vágyó, kis létszámban vendégeket is.
Csodálatos volt körül járni a környéket. A legszebb kilátás azonban a kolostor előtt található négyszögű udvarról van, amelynek közepén egy kút található. Ezzel az élménnyel is gazdagabbak lettünk. A búcsúzások után tovább indultunk, habár még szívesen maradtunk volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzéseket előbb elolvasom, ezért kis türelmet kérek a megjelenésig. Köszönettel.